Željeznica ulazi u Kargo 10

Bez autora
Oct 23 2011

Projektu osnivanja zajedničkog željezničkog preduzeća, Kargo 10, priključile su se Bosna i Hercegovina i Republika Srpska, a pristupanje su najavile Crna Gora, Bugarska i Makedonija. Preduzeće, čije su osnivanje inicirale Srbija, Slovenija i Hrvatska, još nije formalno-pravno osnovano, iako funkcioniše od 4. oktobra prošle godine, kada je od Paraćina za Sežanu u Sloveniji krenuo prvi teretni voz sa drvenim briketima namijenjenim italijanskom tržištu. Cilj preduzeća je da smanji vrijeme transporta između Ljubljane i Istanbula, čime će biti povećana konkurentnost u odnosu na druge vidove saobraćaja, kao i na alternativni Koridor 4, preko Mađarske, Rumunije i Bugarske. U Železnicama Srbije Tanjugu je saopšteno da preduzeće Kargo 10 treba da preusmjeri značajan broj teretnih vozova na željeznički Koridor 10.

Željeznica ulazi u Kargo 10Projektu osnivanja zajedničkog željezničkog preduzeća, Kargo 10, priključile su se Bosna i Hercegovina i Republika Srpska, a pristupanje su najavile Crna Gora, Bugarska i Makedonija, saopšteno je danas iz Železnica Srbije.

Preduzeće, čije su osnivanje inicirale Srbija, Slovenija i Hrvatska, još nije formalno-pravno osnovano, iako funkcioniše od 4. oktobra prošle godine, kada je od Paraćina za Sežanu u Sloveniji krenuo prvi teretni voz sa drvenim briketima namijenjenim italijanskom tržištu.

Cilj preduzeća je da smanji vrijeme transporta između Ljubljane i Istanbula, čime će biti povećana konkurentnost u odnosu na druge vidove saobraćaja, kao i na alternativni Koridor 4, preko Mađarske, Rumunije i Bugarske.

U Železnicama Srbije Tanjugu je saopšteno da preduzeće Kargo 10 treba da preusmjeri značajan broj teretnih vozova na željeznički Koridor 10.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik